Geld lenen informatie en tips
Als men geld leent bij een bank of kredietverstrekker verlenen zij je geld, maar in ruil daarvoor betaal je rente over het geleende bedrag en soms extra behandelkosten. Geld lenen kost dus geld. Niet iedereen kan een lening aangaan, je moet ouder zijn dan 18 jaar en een goed onderpand hebben.
Kun je geld lenen?
Voordat je geld gaat lenen moet je weten met welk doel en voor welk bedrag. Wil je een nieuwe auto kopen van 15000 euro of kleine bedragen lenen van 100, 150, 200 of 750 euro voor een wasmachine of nieuwe TV? Vervolgens moet je berekenen of je iedere maand kunt betalen voor de rente en de aflossing van de lening. Dat kun je ook gemakkelijk online berekenen. De ABN bank en de Rabobank hebben zulke online rekenmachines die dat voor je doen.
Geld lenen als het wat lastiger is
Als normale particulier met een vaste baan, kun je naar een bank of andere kredietverstrekker gaan en probleemloos een lening afsluiten. Er zijn echter ook gevallen waar het wat lastiger is. Als je bijvoorbeeld niet genoeg onderpand hebt voor de lening of niet in vast dienstverband werkt.
Studenten hebben bijvoorbeeld vaak niet voldoende middelen om goed rond te komen. De studiefinanciering die ze al ontvangen van de Informatie Beheer Groep is vaak niet toereikend. Studenten sluiten dan een lening af. Deze lening kunnen ze ook vaak afsluiten bij de IB-groep. Maandelijks krijgen ze dan een extra bedrag, bijvoorbeeld 500 euro, in de vorm van een lening. Deze is tegen een lage rente en de afbetaling begint pas na de studie. Ook mag er boetevrij versnel afbetaald worden. Commerciële kredietverstrekkers hebben ook vaak speciale studenten leningen.
Hierbij krijg je één groot bedrag gelijk op rekening. De rentepercentages van de leningen zijn vaker hoger en na afloop van de studie wordt deze lening vaak omgezet in een doorlopend krediet met een nog hoger rentepercentage.
Mensen met een uitkering kunnen vaak ook moeilijk een lening aangaan. Deze mensen werken vaak niet in vast dienstverband en hebben niet genoeg inkomsten om de lening te kunnen afbetalen. De kredietverstrekker heeft dan niet voldoende zekerheid dat ze het geleende bedrag terug krijgen. Voor deze mensen is er toch nog een mogelijkheid om geld te lenen: de Gemeentelijke Kredietbank (GKB).
Hypotheek en werkgeversverklaring
Een van de voorwaarden bij het afsluiten van een hypotheek is het afgeven van een werkgeversverklaring. De werkgever verklaart hierin dat je in vast dienstverband werkt. De kredietverstrekker wil namelijk enige zekerheid dat je de komende tijd vast inkomen hebt, zodat de hypotheek kan worden afgelost.
Wil je een hypotheek afsluiten zonder werkgeversverklaring, omdat je werkgever je die niet kan geven, dan wordt het lastig een hypotheek af te sluiten. Er bestaan echter nog wegen, waarop het wel mogelijk is een hypotheek af te sluiten. Als je bijvoorbeeld over voldoende vermogen beschikt, kapitaal, of waardepapieren kan het zijn dat je toch een hypotheek krijgt.
Kredietverstrekkers accepteren vaak ook een intentieverklaring van de werkgever. Als je een tijdelijk contract hebt, maar je werkgever heeft de intentie om na dit contract je contract te verlengen met een vast contract dan kun je hiervoor een verklaring krijgen. De kredietverstrekker ziet dan dat je de komende jaren kredietwaardig bent en kan je alsnog de hypotheek verstrekken. In feite staat deze intentieverklaring dan gelijk aan de werkgeversverklaring.
Geld lenen met BKR registratie
BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Het BKR houdt een bestand bij over kredieten en gsm-abonnementen die consumenten hebben afgesloten. Deze informatie helpt kredietverstrekkers na te gaan of het verantwoord is om een krediet te verstrekken of niet. Men weet nu immers hoeveel schulden of leningen een bepaalde consument heeft. Een consument met BKR notitie, heeft vaak moeite een lening af te sluiten, omdat hij eerder niet kon voldoen aan betalingen of dat hij te veel leningen/schulden op zijn naam heeft staan.
Leningen die geen BKR toetsing hebben zijn niet zonder risico; het geleende geld kan misschien niet meer terug betaald worden. Er zijn kredietverstrekkers die geen BKR toetsing uit hoeven te voeren op leningen, maar hanteren vanwege het risico wel een hoog rentepercentage.
Er zijn ook leningen met spoed zonder BKR toetsing. Dit zijn zogenaamde minikredieten met hoge rentetarieven. Hier kan men snel geld lenen zonder BKR toetsing. Deze kredieten kan men snel aanvragen via het internet. Bij goedkeuring zal het geld gelijk op rekening van de klant staan.
Geld lenen zonder BKR codering kan ook op een buitenlandse bank. Dan kunt u geld lenen in België als Nederlander. In België werken de banken niet met een BKR toetsing.
Geld lenen als bedrijf
Als je een eigen bedrijf hebt en je wilt verder investeren in de onderneming, kun je een zakelijke lening afsluiten. Dit kan al vanaf 5000 Euro en bestaat in verschillende vormen. Men kan dan denken aan een nieuw bedrijfspand of voor een auto voor het bedrijf.
Een bedrijf starten kent weer een andere lening. Hier heb je bijvoorbeeld het durf- of startkapitaal waarbij je geld leent van een externe partij en de belastingdienst de goedkeuring geeft voor de lening.
Bij een bedrijfsovername kunt u het eigen vermogen gebruiken en aanvullend nog een lening afsluiten. Via de overheid kan men ook tal van leningen afsluiten en subsidies aanvragen. Zo kun je toch nog geld lenen voor het financieren van dit soort projecten.