Creditcards vergelijken

Op deze pagina vind je vooral informatie over een creditcard en kun je creditcards vergelijken. Wat is dat nu eigenlijk? En wat is een prepaid creditcard? Ook lees je informatie over een mini lening. Het zal blijken dat het nemen van een creditcard en prepaid creditcard veel positieve gevolgen kan hebben, maar ook enkele nadelen. Datzelfde geldt voor als je een mini lening aanvraagt.

Wanneer u erover zit te denken om een creditcard aan te schaffen is het belangrijk om op vier punten te letten; de rente, de kosten voor het gebruik van de creditcard, het limiet van de creditcard en de aankoopverzekering. Daarnaast is er nog de keuze voor een gewone creditcard of een uitgebreidere creditcard. Deze wordt vaak een Goldcard genoemd, of in het geval van ING een Platinumcard. Deze cards hebben een hogere bestedingslimiet en een langer lopende aankoopverzekering. Daarnaast hebben ze een lagere effectieve rente op jaarbasis voor gespreid betalen. De kosten hiervan zijn echter wel hoger.

Creditcard aanvragen

Om een goed beeld van een creditcard te krijgen, kun je ‘m prima vergelijken met een telefoonabonnement. Aan het eind van de maand betaal je het bedrag waarvoor je gebeld hebt. Met een creditcard is dit exact hetzelfde. Aan het eind van de maand krijg je een maandoverzicht met de betalingen die jij hebt gedaan met je creditcard. Deze dien je dan te betalen. Anders behoor je in termijnen te betalen; de rente ligt dan echter aanzienlijk hoger dan bij een normale lening.

Een prepaid creditcard kun je vergelijken met een prepaid telefoon. Je moet eerst een telefoonkaart kopen voordat je kan bellen. Voordat je met een prepaid creditcard wil betalen, moet je deze net als bij een prepaid telefoon opwaarderen. Dit kan met het bedrag dat jij wilt, waarvan 3% naar de creditcard maatschappij gaat. Vervolgens kan je met je creditcard pinnen wanneer en waar je maar wilt, tot dat je saldo weer op 0 staat.

In plaats van een creditcard kun je ook doen besluiten om een mini lening aan te vragen. Deze kan je ook afsluiten om de kosten van je creditcard te dekken. Het aanvragen van een mini lening is doorgaans simpel en gaat snel, omdat een BKR toetsing niet vereist is.

Voor het aanvragen van een creditcard moet u minimaal 18 zijn. Ook moet u woonachtig in Nederland zijn. Daarnaast moet u in het geval van de verschillende banken een lopende bankrekening bij de desbetreffende bank hebben. Voor een creditcard van de ANWB moet u lid zijn van de ANWB.

Het verschilt per instantie hoe u een creditcard kunt aanvragen. Vaak verloopt het aanvragen via internet, maar sommige instanties werken ook met aanvraag formulieren. Hoe u een creditcard online aan kunt vragen leest u hier. De overige mogelijkheden volgen hieronder.

Bij de ABN kunt u naast online aanvragen ook een creditcard aanvragen via een aanvraag formulier. Dit kan alleen wanneer u niet over Internetbankieren beschikt, of wanneer u een creditcard met gespreid betalen wilt. Het aanvraag formulier moet u downloaden en volledig invullen. Vervolgens moet het formulier uitgeprint worden en, inclusief de gevraagde kopieën, kosteloos opgestuurd worden naar het adres dat onderaan het formulier staat. U ontvangt dan een antwoord binnen 10 werkdagen.

Daarnaast kunt u natuurlijk altijd binnenlopen bij de creditcard verstrekker. Hier werken deskundige mensen die met u kunnen bekijken wat het beste past bij u en uw situatie.

Creditcard online aanvragen

Op de meeste websites van de instanties die creditcards leveren is het heel eenvoudig om een creditcard online aan te vragen. Het enige wat u er in ieder geval bij moet hebben zijn de benodigde gegevens voor internetbankieren en voor de ANWB uw lidmaatschap nummer. Verder wijst de procedure eigenlijk voor zich. Instanties waarbij u online een creditcard aan kunt vragen zijn onder andere ING, ABN en de Rabobank.

Kwijt

Wanneer u uw creditcard op wat voor manier dan ook bent kwijt geraakt moet u allereerst zorgen dat de creditcard geblokkeerd wordt. U kunt hiervoor bellen met de telefoonnummers van de desbetreffende instanties. Deze nummers zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Uw card wordt dan meteen geblokkeerd. Vrijwel altijd is de creditcard standaard verzekerd tegen diefstal en verlies. Ook wanneer er misbruik van uw creditcard wordt gemaakt via het internet. Dit komt wel met de voorwaarde dat u op een veilige manier omgaat met uw creditcard, dus dat u hem goed opbergt en wanneer u hem online gebruikt, u dat op een verantwoorde manier doet. Wat precies onder deze voorwaarde verstaan wordt verschilt per instantie.

Verloren of gestolen

Wanneer u in het buitenland bent en u merkt dat uw creditcard verdwenen is, moet u uiteraard ook zo snel mogelijk uw creditcard laten blokkeren door te bellen met de instantie van uw creditcard. Vaak regelt de instantie waarbij u uw creditcard heeft een vervangende creditcard. Dit brengt wel kosten met zich mee.