3 Tips om te starten met Bitcoin

Ondanks dat Bitcoin record na record breekt en richting een alltime high koerst is het nog steeds niet te laat om te starten met Bitcoin. Er zijn verschillende analisten en deskundigen die zeggen dat het hoogste punt van de Bitcoin koers nog lang niet in zicht is. Ook zijn er veel andere cryptomunten die de potentie hebben om flink in waarde te stijgen.

Zeker met de huidige lage spaarrente is het de moeite van het overwegen waard om in Bitcoin of andere cryptomunten te gaan investeren. In dit artikel geven we 3 tips over het beginnen met bitcoin, hoe het in zijn werk gaat en dingen die je moet weten.

Aanmelden bij een exchange

Als je hebt besloten dat je wilt beginnen met Bitcoin en andere cryptomunten is het eerste wat je moet doen, je aanmelden bij een exchange.

Een exchange is een online platform waar je kunt handelen in Bitcoin (en andere crypto munten). Voor je begint met investeren is het slim om uit te zoeken welke exchange het beste bij je wensen en je aanpak past. Er kunnen best veel verschillen zitten tussen de verschillende exchanges en wat ze aanbieden. Bijvoorbeeld verschillen in transactiekosten, het aantal munten dat ze aanbieden en de support die wordt geboden.

Er zijn meerdere exchanges actief waar je uit kunt kiezen, maar de meest populairste exchanges in Nederland zijn Bitvavo, Litebit en BTCdirect. Deze zijn ook alle drie door de DNB geregistreerd en goedgekeurd.

Naast een exchange zijn er ook cryptobrokers actief. Dit moet je zien als een tussenpersoon tussen de kopende partij en een exchange. Brokers kopen grote hoeveelheden cryptomunten op die ze verhandelen via hun eigen platform of ze kopen cryptomunten in nadat een order wordt geplaatst via het eigen platform. In beide gevallen ben je via een broker vaak duurder uit vanwege de hogere fees die ze rekenen.

Starten met handelen in crypto

Als je een exchange hebt gekozen en je hebt aangemeld ben je klaar om echt te starten met Bitcoin. Dat betekent dat je nu Bitcoin en andere cryptomunten kunt gaan kopen en verkopen.

Om te handelen moet je eerst zorgen dat je voldoende tegoed op je rekening hebt waarmee je Bitcoin of andere munten kunt kopen. Dit kun je doen door via Ideal een bedrag naar op je account te storten. Voordat je dit doet moet je in de meeste gevallen wel je bankrekening en je identiteit verifiëren.

Als je tegoed hebt gestort kun je daadwerkelijk Bitcoin kopen. De meeste exchanges hebben een dashboard waarop je je investeringen kunt volgen en kunt zien hoeveel je bezit en wat je investeringen waard zijn volgens de meest recente koersen.

Crypto veilig opslaan met hardware wallet

Nu je een profiel hebt bij een exchange en in het bezit bent van Bitcoin of andere cryptomunten, is het zaak dat je gaat nadenken over het veilig bewaren van je investeringen.

Je kunt ervoor kiezen om alles te laten staan bij de exchange, maar kunt de munten ook bewaren in een online wallet. Een nog veiligere manier waarop je je cryptomunten kunt bewaren is door ze over te zetten naar een hardware wallet.

Een hardware wallet is een fysiek apparaat waarmee je cryptomunten op een veilige manier kunt ontvangen, verzenden en beheren. Eigenlijk een fysieke bankrekening, vaak zien ze er uit als een USB-stick.

Van alle manieren om cryptomunten te bewaren is de hardware wallet het meest veilig. Dit komt omdat de wallet niet met internet verbonden is en daarom niet toegankelijk voor hackers. Dit wil overigens niet zeggen dat de exchanges of online wallets per definitie onveilig zijn, maar om dat daar alles online staat zijn deze gevoeliger voor aanvallen van hackers.

Je kunt een crypto hardware wallet kopen, er zijn inmiddels verschillende op de markt. Welke voor jou het meest geschikt is hangt ervan af hoeveel je wilt besteden en wat je er precies mee wilt.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen is het beginnen met Bitcoin en andere cryptomunten niet moeilijk. Je moet een paar slimme keuzes maken en zorgen dat je veilig te werk gaat. Wel brengt investeren natuurlijk altijd risico’s met zich mee. Je kunt je inzet verliezen dus denk goed na voordat je begint met investeren in cryptogeld.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *