Alle tips en informatie om goedkoop geld te kunnen lenen.
Goedkoop lenen wordt regelmatig afgedaan als de normaalste zaak van de wereld. Wie de reclames van Lenen.nl, Becam of Postkrediet wel eens heeft gezien, zal zich waarschijnlijk hebben afgevraagd: kan ik echt tegen dergelijke lage rentepercentages geld lenen?
Consumenten kijken voornamelijk naar het rentepercentage bij het aangaan van een geldlening. Is dit echter het belangrijkste onderdeel waar u naar moet kijken bij een geldlening?
Goedkoop geld lenen
Hieronder vindt u 8 punten die uw aandacht verdienen bij het afsluiten van een goedkope geldlening. Naast deze punten is het natuurlijk altijd verstandig om de voorwaarden en kleine lettertjes van de lening goed door te lezen.
- Tijdelijke lage (of variabele) rente: goedkope leningen hebben vaak een aantrekkelijke lage rente. Dit rentepercentage is vaak geen vast rentepercentage, maar een rentepercentage dat met de tijd fluctueert. Vraag dus altijd na wat de looptijd van het rentepercentage is en wat het percentage na de looptijd doet. Er zijn gevallen bekend waar het rentepercentage zeer snel stijgt en u dus moeilijk van uw lening af zult komen. Mocht u tussentijds geconfronteerd worden met een verhoging van het rentepercentage, dan heeft u het recht om uw lening boetevrij aflossen.
- Koppelverkoop: een goedkope geldlening wordt vaak gekoppeld aan een dure verzekering. Deze koppeling wordt koppelverkoop genoemd en is wettelijk niet toegestaan. Kredietverleners bieden u ook een verzekering aan in het geval u de lening niet kunt afbetalen (wegens arbeidsongeschiktheid of overlijden). U staat als consument vrij om deze (verplichte) verzekering elders af te sluiten. U kunt altijd een lening afsluiten bij kredietverleners die geen verzekering verplicht stellen.
- De verzekering is niet relevant: soms hebben de verplichte leningen van de kredietverleners een beperkte looptijd, waardoor uw verzekering kan aflopen, terwijl uw lening niet niet (geheel) is afgelost.
- Telefonische verkoop: u heeft eindelijk een lening afgesloten en denkt van alle leenellende af te zijn. Niets is minder waar, u krijgt ongewenste telefoontjes van callcentra, die u andere financiele producten willen slijten, of uw huidige lening willen verhogen. Wanneer u hier geen prijs op stelt, kunt u de kredietverlener verzoeken om u niet meer te benaderen voor dit soort zaken.
- Diverse ondernemingen bieden dezelfde leningen aan: de DSB-groep is zo’n bedrijf, bestaande uit een groot aantal dochterondernemingen die u een lening aan proberen te smeren. Frisia, Becam, Postkrediet, Lenen.nl en de Voorschotbank zijn enkele voorbeelden van dochterondernemingen van de DSB-groep. Diverse offertes aanvragen is goed, maar pas op dat u dit niet bij hetzelfde moederbedrijf doet!
- De koopsompolis: u kunt ook uw lening onderbrengen in een hypotheek. Pas echter op als de kredietverlener u verplicht om een koopsompolis af te sluiten. Wanneer u een koopsompolis heeft afgesloten, is het zeer moeilijk om over te stappen naar een andere kredietverlener of verzekeraar. De koopsompolis houdt namelijk in dat u de premie voor de gehele looptijd ineens betaalt. Dit is zonde als u later wilt overstappen naar een andere kredietverlener, omdat u al een hele hoge premie heeft betaald.
- Lage maandlasten, lange looptijd: het komt vaak voor dat een kredietverlener u lage maandlasten belooft. Deze maandlasten kunnen inderdaad erg laag zijn, maar toch moet u bewust zijn van het feit dat de looptijd van de lening erg lang kan zijn. Wanneer u 5 jaar aflost €150,00 per maand aflost, of 20 jaar €100,00 per maand, is nogal een verschil. Kijk dus altijd goed naar de looptijd van een lening met lage maandlasten.
- Een fiscaal aantrekkelijke lening: wanneer u geld leent voor de aankoop, onderhoud of verbetering van eigen huis of tuin, mag de rente worden afgetrokken. Rekenvoorbeelden op websites van kredietverleners gaan er gemakshalve vanuit dat u veel geld verdient en dus in het hoogste belastingtarief geld kunt aftrekken. Deze kosten worden in de maandlasten verrekend, waardoor de berekening van de kredietverlener een vertekend beeld kan geven.
We hopen dat we u met deze lijst van 8 aandachtspunten iets wijzer hebben gemaakt .