Je boot verzekeren, doen of niet?

Wanneer je eigenaar bent geworden van een boot zijn er toch best wel een aantal factoren waar je rekening mee zal willen houden. In eerste instantie zal je bijvoorbeeld overwegen om je boot te laten verzekeren. Voor een boot verzekeren geldt dat er dan wel geen sprake mag zijn van een wettelijke verplichting in Nederland, dit neemt niet weg dat er wel degelijk een groot aantal zeer interessante redenen aan te halen zijn om hier alsnog voor te kiezen. Je mag immers niet vergeten dat je altijd met een behoorlijke investering het water op gaat. Wil jij ook graag meer ontdekken over het afsluiten van een bootverzekering? Dan is verder blijven lezen met zekerheid de beste keuze.

Waarom moet je, je boot verzekeren?

De Nederlandse overheid heeft er in de praktijk voor gekozen om een boot verzekeren in ons land niet te verplichten. Dat is uiteraard de specifieke keuze van onze overheid, want in andere landen is het zo dat er wel degelijk sprake is van een bepaalde verplichting. Dat geldt voor een aantal niet onbelangrijke, zeer populaire vakantielanden zoals met name:

  • Italië;
  • Kroatië;
  • Spanje;
  • Griekenland;

Wil je met andere woorden in één of meerdere van deze landen gaan varen met je eigen boot? Dan dien je er rekening mee te houden dat er altijd sprake moet zijn van de aanwezigheid van een bootverzekering. Er wordt door mensen wel eens gedacht dat deze verplichting enkel en alleen geldt voor locals en dus niet voor toeristen. Dat is echter een compleet foute aanname.

In bepaalde gevallen ook hier in Nederland verplicht

Er geldt in Nederland geen wettelijke verplichting voor wat je boot verzekeren betreft. Zoveel zal ondertussen wellicht wel al duidelijk zijn. Het feit dat er geen sprake is van een wettelijke verplichting hoeft overigens niet te betekenen dat er in bepaalde situaties niet wel degelijk sprake kan zijn van een bepaalde verplichting. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan de situatie waarin je bijvoorbeeld wenst deel te nemen aan een wedstrijd. Ook als je graag zou willen aanleggen in een bepaalde haven bestaat het risico dat je geconfronteerd zal worden met een bepaalde verplichting. Controleer dit dus altijd grondig zodat je niet op een bepaald ogenblik voor vervelende verrassingen komt te staan. Je zou absoluut de eerste persoon niet zijn die dit meemaakt, integendeel.

Hoe hou je de kosten zo beperkt mogelijk?

Wil je graag je boot verzekeren, maar zou je de kosten die daarmee gepaard gaan graag zo beperkt mogelijk willen houden? In dat geval zijn er verschillende interessante tips die je in het achterhoofd dient te houden. In eerste instantie moet je bijvoorbeeld altijd grondig rekening houden met het vaargebied dat wordt ondersteund. Veel mensen houden er in de praktijk geen rekening mee, maar hoe groter het vaargebied is dat wordt ingedekt door hun bootverzekering, des te hoger de kosten kunnen komen te liggen. Wil je, je graag alleen maar verzekeren tegen schade die je met jouw boot aanricht tegenover derden? Dan spreekt het voor zich dat ook dat geen enkel probleem is.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *