Een autoverzekering tegen de laagste premie afsluiten

In Nederland is er net als in andere landen sprake van een verzekeringsplicht voor wat het afsluiten van de autoverzekering betreft. Voor deze verplichting geldt dat ze uitsluitend betrekking heeft tot de zogenaamde WA-verzekering. Het betreft hier het type verzekering dat wordt afgesloten voor het verzekeren van de schade die mogelijks kan worden aangericht tegenover derden. Voor deze verzekering voor een auto geldt dat ze in de praktijk bekend staat als de meest voordelige, maar de beperkte dekkingen zullen lang niet door iedereen worden gewaardeerd, integendeel. Hoe dan ook, wil je graag een verzekering voor je auto afsluiten tegen de laagst mogelijke premie? Dan is het sowieso interessant om aandacht te besteden aan de hieronder aanwezige informatie.

Is de autoverzekering verplicht af te sluiten?

De reden waarom er zo vaak wordt gezocht naar mogelijkheden om te besparen op de premie van de autoverzekering heeft te maken met het feit dat dit één van de weinige verzekeringen is die niet alleen hier in Nederland, maar ook in het merendeel van de andere (Europese) landen is verplicht. Let wel op, dat geldt natuurlijk alleen voor de zogenaamde WA-verzekering die instaat voor het verzekeren van de schade aan derden. Enkel en alleen voor dit type van verzekering geldt dat ze door elke bestuurder en eigenaar van een auto dient te worden afgesloten. Althans wanneer je van plan bent om op de Nederlandse wegen te gaan rijden… en dat is wellicht wel de bedoeling.

Welke elementen bepalen de prijs van de autoverzekering?

Het is vanzelfsprekend dat de prijs van de autoverzekering in de praktijk wordt bepaald door tal van verschillende elementen. In eerste instantie is er uiteraard het type verzekering die je voor jouw auto gaat afsluiten. Wat dit betreft zal je tot de vaststelling komen dat er een keuze zal moeten worden gemaakt uit drie verschillende mogelijkheden. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  1. De WA-verzekering;
  2. De WA+ beperkt cascoverzekering;
  3. De WA+ volledige cascoverzekering;

Zoals hierboven al vermeld geldt enkel en alleen voor de WA-verzekering dat deze bij wet verplicht is. Dit is voor alle duidelijkheid de verzekering die uitsluitend de schade dekt die wordt aangebracht ten opzichte van derden. Omwille van de enkele dekking waaruit ze bestaat is ze natuurlijk wel veruit de meest voordelige optie van alle autoverzekeringen die er bestaan. Zoveel spreekt voor zich. Dit gezegd hebbende blijkt in de praktijk dat ontzettend veel mensen er toch de voorkeur aan geven om gebruik te maken van een uitgebreide autoverzekering. Ook dat hoeft eigenlijk helemaal niet te verbazen, integendeel. Ze bieden immers behoorlijk meer zekerheid.

De meest optimale autoverzekering die er bestaat is de WA+ volledige cascoverzekering of allriskverzekering. Deze verzekering wordt in principe alleen maar afgesloten voor dure of duurdere voertuigen die vaak ook frequent worden gebruikt. Let op, ondanks het feit dat deze verzekering niet bij wet is verplicht moet het gezegd dat ze in bepaalde gevallen toch wel degelijk verplicht kan zijn. Dit bijvoorbeeld wanneer je ervoor hebt gekozen om een leasingovereenkomst af te sluiten voor je nieuwe voertuig. Ook bij het afsluiten van een autolening wordt het bijzonder sterk aangeraden om ervoor te kiezen om een allriskverzekering af te sluiten.

Wat is het eigen risico waarover je beschikt (of wil beschikken)

Eén van de belangrijkste elementen die zeker een niet onaanzienlijke impact heeft op de kostprijs van de autoverzekering is het zogenaamde eigen risico waarvan sprake is. Voor wat dit eigen risico betreft kan er in de praktijk worden vastgesteld dat het merendeel van de potentiële verzekeringnemers de keuze maken om dit eigen risico zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Dit niet in het minst omdat ze zo de financiële impact van een schadegeval zoveel mogelijk willen kunnen beperken. Het spreekt voor zich dat dit geen onbelangrijke factor is, maar toch is het zeker zo dat het eigen risico verhogen ook een positief financieel effect kan hebben.

Door het eigen risico bereidwillig te verhogen wordt er in de praktijk voor gezorgd dat de periodieke verzekeringspremie kan worden gedrukt. Dit omdat de verzekeraar uiteraard minder risico loopt. Het mag dan ook duidelijk zijn, dit overwegen kan voor de veilige chauffeurs onder ons zeker interessant zijn. Let wel, hou de kerk wat dit betreft uiteraard altijd in het midden. Het heeft immers maar zeer weinig zin om ervoor te kiezen om het eigen risico echt torenhoog te maken.

Hoe ziet het schadeverleden van jou als bestuurder eruit?

Verschillende zaken die van invloed zijn op de kostprijs van de autoverzekering zijn doorgaans vrij eenvoudig aan te passen of te optimaliseren. Dat geldt natuurlijk niet voor het schadeverleden waar je als bestuurder over beschikt. Dit schadeverleden zal je voor een bepaalde periode met je meedragen en kan een niet onbelangrijke impact hebben op het kostenplaatje van je verzekering. Wil je er dus voor kunnen zorgen dat je bij de verzekering voor jouw auto kan rekenen op een zo laag mogelijke verzekeringspremie? Dan zal je tot de vaststelling komen dat het meer dan interessant is om ervoor te kiezen om voordat je een verzekering af gaat sluiten een vergelijking uit te voeren.

De autoverzekering vergelijken is altijd noodzakelijk

Wil je graag kunnen rekenen op de laagst mogelijke kosten voor jouw autoverzekering? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat het uitvoeren van een vergelijking te allen tijde noodzakelijk is. Je dient er wel rekening mee te houden dat een dergelijke vergelijking op meerdere manieren kan gebeuren. In eerste instantie is het bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van een vergelijking die is terug te vinden op de website van een bepaalde verzekeraar. De kans is echter ontzettend groot dat de uitkomst van die vergelijking als niet bepaald objectief bestempeld zal moeten worden.

Wil je graag de autoverzekering vergelijken? Dan is het in de praktijk altijd aan te raden om te opteren voor het uitvoeren van een objectieve vergelijking. Dit is mogelijk door gebruik te maken van een vergelijkingssite. Op deze manier is de partij waarbij je de vergelijking uitvoert niet rechtstreeks bevoordeeld bij het afsluiten van een bepaald type verzekering wat als gevolg heeft dat je altijd bent verzekerd van een eerlijke, correcte uitkomst.

Lees meer over de verschillende verzekeringen van Alpina.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *