De btw berekenen. Waarom is dit nodig?

Ga je als bedrijf producten of services verkopen? Dan bereken jij als bedrijf altijd btw aan je klanten. Dit kunnen particulieren zijn of ondernemers. De btw wordt opgeteld bij het bedrag dat jij rekent als bedrijf. Je verkoopprijs is dan inclusief btw. Over de meeste goederen en diensten dient er btw betaald te worden. Sommige diensten en goederen zijn vrijgesteld van btw. Er zijn bepaalde regels die je moet volgen om de btw voor je producten te bepalen. Welk tarief wordt toegepast is namelijk afhankelijk van de soort goederen en diensten die je levert.

Het nut van btw berekenen

Btw staat voor belasting toegevoegde waarde, maar staat ook bekend als omzetbelasting onder de ondernemers. Het is een belasting die functioneert als een extra inkomstenbron voor de overheid. Btw wordt betaald over bijna elk product of elke service die je koopt. Je betaalt dus niet alleen belasting over het geld dat je verdient, maar ook over het geld dat je uitgeeft. De btw bestaat al voor een lange tijd. Ondernemers dienen de btw berekenen bij een product in de verkoopprijs op te tellen, omdat de btw die betaald wordt over een product van de verkoper naar de overheid gaat.

Als burger betaal je dus btw op alle services die je koopt of huurt. De ondernemer dient deze omzetbelasting bovenop de prijs te plaatsen. Dit bedrag wordt namelijk samen met de factuur betaald. Het geld moet vervolgens afgedragen worden aan de fiscus, bij wie je een deel terug kan vragen. Het btw berekenen is zo toegepast zodat de uiteindelijke gebruiker van een product of dienst de belasting betaald. Er zitten echter een aantal schijven tussen deze keten, en daarom moet iedereen in deze keten belasting betalen. Zo blijft het btw-systeem kloppend en goed overzichtelijk.

Btw betalen als ondernemer

Als jij als bedrijf een groot aantal producten inkoopt moet je hier ook btw over betalen. Dit het de voorbelasting, die meegerekend kan worden met de btw die jouw klant betaald. Voor ondernemers kan de btw financieel neutraal zijn of positief uitvallen als je meer kosten hebt gemaakt dan inkomsten hebt gekregen. Eigenlijk dien je dus als een soort doorgeefluik voor de fiscus en gaat het geld niet van je eigen rekening af. Het heeft geen invloed op de omzet die jij met je bedrijf gaat maken. Zo zit het btw systeem in Nederland in elkaar, en daarom moet jij je btw berekenen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *