Meer financiële ruimte met factoring

Begin je net met ondernemen, dan kan je liquiditeit wel eens een flinke uitdaging zijn. Omdat je zit te wachten op het geld van je uitstaande facturen, kun jij momenteel één of meerdere investeringen niet doen, die uiteindelijk de groei van je bedrijf belemmeren. Om ervoor te zorgen dat dit geen enkel probleem meer is, zijn er bedrijven die je kunnen helpen met het voorfinancieren van je facturen. Dit houdt in dat je factuur krijgt uitbetaald door een derde partij, waardoor jij niet meer hoeft te wachten op het verstrijken van de betaaltermijn. Dit noemen we ook wel factoring. Omdat het een ontzettend handig iets is, hebben we meer informatie over factoring in dit artikel verder voor je uitgelicht.

Wat is factoring?

Factoring is een financieringsvorm waarbij een factoringmaatschappij een bedrijf financiert door te betalen voor openstaande facturen. Het bedrijf verkoopt de facturen aan de factoringmaatschappij, die de facturen vervolgens aan de klanten van het bedrijf presenteert. Als de klanten de facturen betalen, ontvangt het bedrijf een gedeelte van het factuurbedrag van de factoringmaatschappij. Factoring kan vooral handig zijn voor bedrijven die moeite hebben om hun facturen op tijd te incasseren, omdat de factoringmaatschappij het geld direct betaalt. Dit kan helpen om de liquiditeit van het bedrijf te verbeteren en te voorkomen dat het bedrijf in financiële problemen komt. Een nadeel van factoring is dat het bedrijf een deel van het factuurbedrag moet afstaan aan de factoringmaatschappij als vergoeding voor de dienst. Daarom is factoring meestal duurder dan andere financieringsvormen, zoals een banklening.

Wat zijn de kosten voor factoring?

Het eerder ontvangen van je geld is in vele opzichten natuurlijk een enorm voordeel. Toch is het wel belangrijk ook rekening te houden met de kosten factoring. Een bedrijf gaat immers niet voor niets je nog te ontvangen facturen voorfinancieren. De kosten van factoring kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het bedrijf, de hoeveelheid facturen die gefactureerd worden, de duur van het factoringcontract en de specifieke voorwaarden van de factoringmaatschappij. In het algemeen bestaan de kosten van factoring uit een percentage van het factuurbedrag dat wordt gefactureerd, plus eventuele extra kosten voor bijvoorbeeld het beheer van de facturen of het afsluiten van een factoringcontract. Het percentage kan variëren van enkele procenten tot meer dan 20% van het factuurbedrag, afhankelijk van de factoringmaatschappij en de specifieke situatie.

Is het iets voor jouw bedrijf?

Of factoring iets is voor jouw onderneming, dat kun je natuurlijk alleen zelf bepalen. Uiteraard gaan er flink wat (onnodige) kosten mee gemoeid. Helemaal wanneer je goed in contact blijft met je klanten, is er vaak het nodige met ze te regelen. Wanneer jij ze uitlegt dat je het geld nodig hebt voor een investering, dan zullen ze dit meestal heel goed begrijpen. Het is belangrijk om de kosten van factoring goed te vergelijken voordat je een keuze maakt, zodat je een goede deal kunt krijgen. Daarnaast is het aan te raden om de voor- en nadelen van factoring te overwegen voordat je een beslissing maakt om gebruik te maken van deze financieringsvorm.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *