Het afsluiten van een scooterverzekering

Het is genoegzaam bekend dat als je met je scooter onderdeel uitmaakt van het verkeer op de openbare weg, jij je scooter moet verzekeren. Dat is in ons land verplicht, zoals dit ook geldt voor de auto en de motor. De scooterverzekering heeft toch al veel gelijkenissen met de autoverzekering en die van de motor.

Voorkom een bekeuring en sluit een scooterverzekering af

Rijd je op een onverzekerde scooter en kom je toevallig de politie tegen dan heb je pech. Dan namelijk krijg je een bekeuring die behoorlijk hoog op kan lopen Zonde, want het afsluiten van een scooterverzekering is niet heel erg duur en is dat bedrag per maand ook gewoon waard. Als je een scoterverzekering afsluit dan heb je de keuze uit een WA-verzekering, de verplichte verzekering. Zoals dit ook geldt voor de auto en de motor, is dit ook voor een scooter de verzekering met de kleinste dekking.

Het is daarnaast ook de goedkoopste verzekering per maand. Met deze WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor de schade die je met je scooter aanricht bij iemand anders, en dat kan het gaan om schade aan de scooter, schade aan spullen en letselschade. De schade die je zelf hebt opgelopen moet je dus zelf betalen. Die is niet verzekerd binnen deze vorm van de scooterverzekering.

Scooters zijn roofgoed, de optie WA+ diefstal is dan ook een aantrekkelijke optie

De optie WA+ diefstal en brand is een aantrekkelijke optie, zeker in de wetenschap dat de scooter nog steeds relatief vaak gestolen wordt. Je kunt deze verzekering prima vergelijken met wat voor de auto de beperkt cascoverzekering is. Zoals de naam al doet vermoeden ben je nu verzekerd voor de schade die je aanricht bij een derde en voor de schade als gevolg van brand en diefstal. Wat je in het geval van diefstal uitbetaald krijgt, is afhankelijk van de verzekeraar.

Ook de leeftijd van je scooter bepaalt of de dagwaarde of de nieuwwaarde uitgekeerd wordt. Tenslotte is er een derde variant van de scooterverzekering: WA+ diefstal, brand en aanrijding. Hier geldt dat nu de schade als gevolg van een aanrijding door jouw schuld aan de eigen scooter nu ook vergoed wordt. Binnen deze drie varianten hanteren de verzekeraars soms nog wat eigen varianten en kunnen bepaalde situaties uitgesloten worden. Zaak de polisvoorwaarden goed door te nemen. Pas dan weet je precies waar je aan toe bent.

Over de exacte hoogte van de premie is zo niets te zeggen

Het is geen overbodige luxe verder te kijken naar alleen dat wat verplicht is, de WA-verzekering dus. Scooters blijven roofgoed en het zou zonde zijn als je scooter gestolen wordt en jij met lege handen achterblijft. De WA-verzekering is de kleinste verzekering en daarvoor betaal je dus ook een kleiner bedrag dan voor de andere scooterverzekeringen.

Hoe hoog die premie precies is, is niet zo te zeggen. Dat hangt af van heel veel zaken als de leeftijd, je woonplaats het soort scooter dat je hebt en de schadevrije jaren die je eventueel hebt opgebouwd. Bovendien verschillen de tarieven van de verzekeraars onderling ook nog eens.

Eerder een ongeval in de grote stad dan op het platteland

De woonplaats is belangrijk in de wetenschap dat de kans op een ongeluk in de grote stad gewoon groter is dan wanneer je ergens op het platteland woont. En dus kan het zijn dat je in de stad meer premie betaalt. Het aantal schadevrije jaren bepaalt de korting die je op de premie krijgt. Omdat de scooterverzekering vaak de eerste verzekering is die iemand afsluit, krijg je van de verzekeraars vaak meteen een leuke korting.

Als je een scooter verzekering afsluit krijg je vaak te maken met een eigen risico. Daar kun je vanaf, in dat geval ga je wel meer premie betalen. Is er echter schade, dan wordt er niet gekort op het schadebedrag dat uitgekeerd wordt. Andersom kan het ook. Dan verhoog je het eigen risico en ga je elke maand iets meer betalen. En zo zie je, ook de scooterverzekering is maatwerk geworden.

Online vergelijkers zijn best handig, maar kijk wel ietsje verder

Welke verzekeraar je kiest, is een kwestie van smaak. En van prijs vooral. Je hebt online tal van vergelijkers die je vaak al binnen de minuut de goedkoopste verzekeraar in beeld brengen. De goedkoopste is echter niet meteen ook de beste.

Het gaat er uiteindelijk om wat wel en niet gedekt wordt. Daarom zijn deze vergelijkers een handige wegwijzer. Wie verstandig is neemt namelijk altijd eerst nog de polisvoorwaarden door voor je klikt op de verzekeraar die je de laagste premie biedt. Soms is het namelijk beter een paar euro meer te betalen. Ga dus niet blind voor de partij met de laagste maandelijkse premie. Kijk altijd even ietsje verder.

Vergelijke verschillende soorten verzekeringen via Diks.nl!

Korting op de premie bij aanwezigheid van een track & trace systeem

Bij de verzekeraars kun je individueel vaak nog weer extra verzekeringen nemen of opties kiezen. Een extra verzekering voor je helm bijvoorbeeld. Er zijn verzekeraars die je korting geven als je bijvoorbeeld een track & trace systeem op je scooter hebt of als je onder een bepaald aantal kilometers blijft.

Maatwerk, maatwerk en nog eens maatwerk dus als het de scooterverzekering betreft. Bedenk goed hoe jij je scooter gebruikt en wat voor jou belangrijk is. Kies vervolgens de verzekeraar die daar bij past.

Vraag naar scooters en verzekeringen zal alleen maar toenemen

De verwachting is overigens dat de scooter met de tijd verder zal groeien, zeker nu de auto steeds vaker geweerd wordt uit de grote stad en de steps nog niet toegelaten worden op de openbare weg. Met de scooter mag je wel gewoon de stad in en bovendien heb je met je scooter amper parkeerproblemen. Nu al ben je vaak net zo snel met de scooter in de stad dan wanneer je in de auto gaat. De verwachting is dan ook dat er zowel binnen de scooterwereld als binnen de wereld van de verzekeraars handig ingespeeld gaat worden op dit gegeven. De tijd zal het leren.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *