Waarom vrijwillig een jaarrekening controle laten uitvoeren? 

Een controle voor de jaarrekening is pas wettelijk verplicht bij bedrijven die voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals de hoeveelheid omzet van het bedrijf of de grootte van het bedrijfDaarnaast is de ingeschreven rechtsvorm van een bedrijf ook van invloed op of je wettelijk verplicht een jaarrekening controle moet laten uitvoeren. Zo zijn de meeste zorg instanties en banken wel verplicht dit te doen. Voor de bedrijven die niet wettelijk verplicht zijn, kan nog steeds worden gekozen voor een vrijwillig controle van de jaarrekening. Lees hier de redenen waarom je dit zou kunnen doen. 

Zekerheid over nauwkeurigheid jaarrekening 

Voor veel bedrijven is de jaarrekening van hoog belang bij het bekijken van de financiën van het bedrijf. Door een controle te laten uitvoeren, wordt er nagekeken of de jaarrekening klopt of dat er iets scheelt en de nauwkeurigheid afneemt. Juist omdat de jaarrekening van een bedrijf enorm van belang is om de uitgaven en ingaven in beeld te brengen, is nauwkeurigheid essentieel. Een controle kan zekerheid aan het bedrijf bieden over deze nauwkeurigheid. 

Accountantsverklaring ontvangen 

Een groot voordeel bij het uitvoeren van een jaarrekening controle is dat je naderhand een accountantsverklaring krijgt. Deze is van belang bij niet alleen het aanvragen van subsidies of leningen bij de bank, maar ook bij het verkopen van het bedrijf en het kopen van bedrijven. Vaak worden hierbij altijd een accountantsverklaring gevraagd om zeker van de financiële gezondheid van het bedrijf te zijn.  

Aantonen dat het bedrijf financieel in orde is 

Een controle van de jaarrekening kan in eerste instantie aangeven hoe financieel gezond je bedrijf is en of het bedrijf ‘in control’ is. Hierbij kan de directeur of bestuurder van het bedrijf meer te weten komen over hoe de processen in het bedrijf zijn gerealiseerd op basis van de ontstaande jaarrekening. Een vrijwillige jaarrekening controle kan door veel organisatie worden uitgevoerd, zo doet het bedrijf Keystone accountants deze vrijwillige controle ook voor hun klanten. 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *