Ontslagvergoeding berekenen
Bij ontslag kom je als werknemer meestal in aanmerking voor een ontslagvergoeding. We leggen uit welke vergoedingen onderdeel uitmaken van je ontslagvergoeding en hoe je de hoogte van je ontslagvergoeding zelf kunt berekenen.
Verschil tussen ontslagvergoeding en transitievergoeding
Allereerst is het goed om te beseffen dat er een verschil is tussen de transitievergoeding en de uiteindelijke ontslagvergoeding. De transitievergoeding is namelijk het minimale bedrag waar je wettelijk gezien recht op hebt bij een ontslag of het niet verlengen van een tijdelijk contract. Je ontslagvergoeding kan bij ontslag met wederzijds goedvinden of na ontbinding van je contract door het UWV of de kantonrechter hoger uitpakken dan de wettelijke transitievergoeding.
Ontslagvergoeding hoger dan transitievergoeding
De transitievergoeding wordt berekend volgens een vaste formule. De belangrijkste componenten daarvan zijn de hoogte van je salaris en de duur van je dienstverband. Meestal is de ontslagvergoeding hoger dan de wettelijke transitievergoeding. Dat komt omdat een ontslagvergoeding tot stand komt op basis van onderhandelingen met je werkgever. Hoe sterker jouw onderhandelingspositie is, hoe hoger je ontslagvergoeding zal zijn. We leggen uit hoe dat zit.
Waarom is een ontslagvergoeding hoger?
In de praktijk blijkt een werkgever vaak onvoldoende in staat om een dossier te overleggen dat juridisch stand houdt om een werknemer te ontslaan. Er zijn wel kleine dingetjes aan de hand, maar dat zijn op zichzelf of bij elkaar opgeteld onvoldoende om een ontslag te verantwoorden. Het kan ook zijn dat verschil van inzicht of een verstoorde arbeidsrelatie voor een werkgever aanleiding zijn om een ontslagvoorstel aan te bieden. In al die gevallen is de ontslaggrond onvoldoende, maar kan er op basis van ontslag met wederzijds goedvinden toch afscheid van elkaar genomen worden. In veel gevallen wordt er dan een afkoopsom berekend. Daarmee wordt een gebrekkig dossier of de afwezigheid van een ontslagreden richting de werknemer gecompenseerd, resulterend in een hogere ontslagvergoeding.
Transitievergoeding berekenen
De hoogte van de transitievergoeding wordt berekend op basis van twee componenten: de duur van je dienstverband en de hoogte van je maandsalaris. Bij je maandsalaris wordt ook je vakantiegeld, 13de maand, gemiddelde bonus over de afgelopen 3 jaar en je gemiddelde overwerkuren meegenomen. De vergoeding is maximaal € 84.000 bruto (2021) of maximaal één bruto jaarsalaris als je jaarsalaris hoger is dan dat bedrag. De berekening van de transitievergoeding is sinds 1 januari 2020 aangepast. Via deze online calculator bereken je zelf je transitievergoeding.
Onderdelen in je ontslagvergoeding
De hoogte van je ontslagvergoeding (beëindigingsvergoeding) is een optelsom van je transitievergoeding plus het onderhandelingsresultaat minus te verrekenen posten (leningen, voorschotten). Indien je werkgever zich ernstig verwijtbaar heeft gedragen, kun je ook in aanmerking komen voor een billijke vergoeding. Een arbeidsjurist is in staat om je overal op te wijzen en voor jou de maximale ontslagvergoeding uit te onderhandelen.