Zo kun je je vaststellingsovereenkomst laten controleren

Nu het einde van je loopbaan bij je huidige werkgever erop zit en je een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen, wil je deze vaststellingsovereenkomst laten controleren. Niet gek, want vaak valt er nog veel te halen bij zo’n eerste voorstel. In de overeenkomst staan alle afspraken die gemaakt zijn rondom jouw ontslag. Veel van deze afspraken zijn belangrijk, dus ook daarom is het belangrijk het document goed te laten controleren.

Welke elementen in vaststellingsovereenkomst laten controleren?

In een vaststellingsovereenkomst kunnen heel wat verschillende elementen opgenomen worden. Basiselementen zijn zaken als jouw naam, je werkgever en de beëindigingsdatum van het huidige contract. Deze moeten logischerwijs allemaal correct ingevuld zijn. Ook zijn er een aantal zaken die intreden voor het ontslag, zoals het doorwerken of op mogen nemen van overuren of vakantiedagen, of na het ontslag, zoals een ontslagregeling.

Let er ook op dat het contract volledig volgens de eisen ingevuld moet zijn als je aanspraak wilt maken op een WW-uitkering. Het UWV stelt hier strenge eisen aan. Om jezelf deze zekerheid te kunnen bieden, is je vaststellingsovereenkomst laten controleren dus zeker geen slecht idee.

Hoelang mag het controleren duren?

Er zijn geen vaste eisen rondom de tijdsduur waarin je de vaststellingsovereenkomst mag laten controleren. Een werkgever moet je altijd een redelijke termijn geven om dit te doen, ook al laten zij soms merken dat ze er vaart achter willen zetten. Een termijn die vaak wordt aangehouden is tussen de 5 en 7 dagen. Je hebt dan zelf genoeg tijd om het document kritisch door te lezen en / of contact op te nemen met een (online) specialist.

Hoe werkt een onderhandeling bij een vaststellingsovereenkomst?

Hoewel het voor veel mensen onwerkelijk klinkt, mag je als werknemer zeker onderhandelen bij een vaststellingsovereenkomst. Je kunt je werkgever bijvoorbeeld terecht wijzen op ontbrekende afspraken of op afspraken die wel heel nadelig zijn voor jou. Je kunt ook een (online) specialist inschakelen die het document voor je controleert en je vervolgens een aantal punten voor een verbeterde versie aan kan dragen.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *