De evolutie van geld

Tegenwoordig heeft bijna alles in ons leven te maken met geld. Hoe we het onderwerp ook proberen te vermijden, het blijft nog steeds even relevant als ooit tevoren. Om geld te begrijpen, denk ik dat we in de geschiedenis moeten kijken om lessen te leren. Alleen daarmee kunnen we deze lessen vertalen naar persoonlijke betekenis voor toepassing en voorbereiden op de toekomst.

Zoals velen van jullie weten, begon geld als ruilhandel waarbij mensen items die ze hadden, ruilden voor dingen die ze wilden. Bijvoorbeeld een melkveehouder die melk ruilt voor kleding. Naarmate de tijd vorderde, kwamen mensen erachter dat het moeilijk was om relatieve waarden van een item te meten. Hoeveel melk kan er bijvoorbeeld worden verhandeld voor een hoeveelheid kleding? Het was ook traag, moeilijk en tijdrovend omdat mensen voor persoonlijk gewin zouden onderhandelen over de best mogelijke handel. Hierdoor ontstond de behoefte aan een efficiƫntere manier van transacties, goederengeld.

Munten

Een van de eerste weinige vormen van warengeld waren gouden munten en zilveren munten. Ze werden gebruikt omdat dit tastbare items waren die waarde vertegenwoordigden. Toen mensen deze manier vonden om waarden van items te meten, werd de handel veel sneller. Er deed zich echter nog een ander probleem voor, omdat het lastig was om te veel van hen te dragen en de aandacht van dieven kon trekken. Dit leidde tot de oprichting van banken.

Om deze kostbaarheden veilig te houden, begonnen rijke mensen personen aan te stellen met de taak ze te bewaren. In ruil daarvoor gaven deze individuen bonnen uit aan deze rijke mensen als een bevestiging dat ze de kostbaarheden bezaten. Hier is geld geƫvolueerd van iets dat waarde vasthield in een afgeleide van waarde. Omdat geld compact werd, moesten mensen gewoon handelen met papieren bonnetjes in plaats van grote items zoals goud en zilver. Mensen konden ook op verschillende plaatsen handelen, aangezien bankiers op deze plaatsen alleen de handelsrekeningen tussen de koper en de verkoper hoefden te verrekenen met schulden en tegoeden met de ontvangsten. Dit heeft de verplaatsing van geld van punt A naar B waar het nodig is enorm vergemakkelijkt. Dit was het begin van welvaart op veel gebieden, aangezien de snelheid van zaken aanzienlijk werd verbeterd.

Rijkdom van banken

Toen de bankiers echter meer goederengeld zoals goud en zilver in hun kluizen hadden, ontdekten ze dat hun klanten er weinig gebruik van konden maken. Hier brachten briljante individuen het bankwezen naar een hoger niveau, van het opslaan van rijkdom tot het uitlenen van rijkdom en het vervolgens in rekening brengen van rente over de lening. Nu konden bankiers geld verdienen met geld dat ze niet bezaten.

Goud

Net zoals vroeger zien we tegenwoordig zien we ook veel investeringen in goud. Dit blijkt over de jaren heen een verstandig investering. Wilt u deze stap ook nemen? Kijk dan eens op GoldRepublic

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *