Wat is een onderhandse lening?

Een onderhandse lening is een lening die niet met een kredietverstrekker zoals een bank is afgesloten. Deze leningen worden meestal met familie of bekenden afgesloten. De afspraken over de rente kun je zelf bepalen en in een zelfgemaakt contract. De lening wordt tot stand gekomen in vertrouwen.

Zorg wel dat de afspraken goed beschreven staan zodat er achteraf geen discussies over kunnen ontstaan. Wees er zeker van dat je de lening financieel kan opbrengen. Het kan tot vervelende situaties leiden als je de lening niet meer kan betalen en dit uit moet gaan leggen. Bedank dus voordat je gebruik gaat maken van een onderhandse lening of het niet verstandiger is om bij een bank te lenen.

Rente van een onderhandse lening

Als je geld uitleent dan zul je hier een mooie rente op kunnen ontvangen. Als je als ouders geld aan je kind uitleent voor het kopen van een huis dan zitten hier regels aan vast. Zo zul je minimaal een rente van 6% moeten vragen. Deze rente kan in sommige gevallen worden teruggevorderd van de belastingdienst in de vorm van hypotheekrenteaftrek.

Als leningvertrekker is het ook aantrekkelijk om een onderhandse lening te verlenen aangezien je bij een spaarrekening een rente krijgt van hooguit 3%. Het nadeel is wel dat je geld niet snel opneembaar is. Gebruik je geld dus alleen voor een onderhandse lening als je niet van plan bent om op korte termijn het geld te gebruiken.

Het contract

Je zult een contract moeten maken als je een onderhandse lening gaat afsluiten. In dit contract staat het volgende beschreven: hoofdsom, doel van de lening, renteinformatie, aflossingsinformatie, looptijd, opzegging mogelijkheden. Dit contract zal juridisch moeten kloppen. Op het internet zijn dan ook modelcontracten te vinden voor onderhandse leningen.

Je hoeft dan zelf niet het wiel uit te vinden aangezien alle onderdelen al voor je zijn uitgewerkt. het enige dat je dan nog hoeft te doen is jou gegevens invullen en kleine aanpassingen aanbrengen zodat het contract klopt op jou situatie. Juridisch klopt het contract dan ook helemaal waardoor je hier niet voor in de problemen kan komen.

Het is ook mogelijk om een onderhandse lening te registreren bij een notaris. Hier zitten kosten aan verbonden maar als het om grote bedragen gaat is het verstandig om dit toch te doen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *