Hier moet je op letten bij een autofinanciering
Wanneer je een auto gaat financieren betekent dat meestal dat je geld gaat lenen om een auto te kopen. Financieren is namelijk vaak niks anders dan het lenen van een bepaald bedrag. Om over dit onderwerp wat meer duidelijk te maken ga ik in dit artikel dieper in op de mogelijkheden van het financieren van een auto en zet ik een aantal voor- en nadelen op een rij.
Zelf de auto betalen
Als je hiervoor kiest sluit je geen lening af maar gebruik je je eigen spaargeld in plaats van een auto lening. Financieel in dit vaak de beste manier auto te kopen, je hebt dan namelijk geen schuld bij een bank of andere instelling, betaalt geen rente en de auto is meteen van jou. Daarnaast krijgt het BKR geen registratie wat nadelig kan zijn bij aanvraag van een hypotheek of andere lening. Het nadelige hieraan is dat je je spaargeld moet inleveren voor een auto en kun je hier hierdoor niet meer gebruiken voor andere dingen.
Een lening aangaan
Er zijn weinig mensen die genoeg geld op de rekening hebben staan om een nieuwe auto te kopen. De goedkoopste auto’s zijn te koop vanaf ongeveer €13.000,-, dit gaat om de kleine modellen auto’s zoals; een I10 of een Toyota Aygo.
Voor kortere afstanden zoals in de stad is dit ideaal, maar voor gezinnen is dit al snel een te kleine auto. Wanneer je kijkt naar een ander groter model kijk je al snel naar een hoger prijskaartje en kost een auto al snel €25.000,- Als je dit bedrag snel bij elkaar wilt hebben kun je kiezen voor een lening. Dit kan tegenwoordig snel via kredietverstrekkers en hiervoor hoef je tegenwoordig niet meer langs de bank.
Wil je voor minder geld toch meer auto? Kies dan voor een occasion. Tweedehands auto’s zijn in Nederland erg populair, omdat de nieuwe auto’s erg kostbaar zijn. Wanneer je kijkt naar grotere tweedehands auto’s zijn de prijzen van occasions wel omhoog gegaan. Kortom, als je zoekt naar een nieuwe auto is het niet vreemd om te kiezen voor het lenen van een lening voor een auto.
Hoe kan ik een auto laten financieren?
Als je een nieuwe auto of occasion koopt bij een merkdealer kan je vaak bij dezelfde dealer een lening afsluiten voor de auto. Dit gebeurt meestal niet door de dealer zelf, maar door een financiële partij die achter de schermen de lening betaald.
Dit lijkt op het eerste oog erg aantrekkelijk aangezien je alles op een plek geregeld hebt, maar de rentes zijn vaak een stuk hoger dan wanneer je geld leent bij een bank of geldverstrekker.
Naast het lenen bij de merkdealer kun je er ook voor kiezen om via je eigen bank een lening aan te gaan. Alle banken in Nederland zijn betrouwbaar waar je terecht kunt voor een lening van bijvoorbeeld een auto. Hierbij moet je ook goed kijken naar de voorwaarden die je aangaat bij het lenen van een auto. Het is namelijk een schuld die je moet terugbetalen in een bepaalde periode. Het is in ieder geval belangrijk dat je kiest voor een looptijd die korter is dan het gebruik van de auto, aangezien je anders achteraf betaald voor een auto die je bijvoorbeeld hebt verkocht.
Als een lening via een bank niet haalbaar is kun je er ook voor kiezen om een lening aan te gaan via een online kredietverstrekker. Dit is snel en gebruiksvriendelijk, waarbij je maar enkele informatie hoeft te verstrekken. De online kredietverstrekker vergelijkt waar je het beste kunt lenen en laat alle voorwaarden op een rijtje zien. Zo kun je alles online doorlezen en kijken of dit geschikt is. Zo voel je de druk van de tegenpartij niet aan en kun je er rustig over nadenken.