De alternatieven voor sparen

Het is belangrijk en fijn om te weten dat je een appeltje voor de dorst hebt wanneer het financieel even moeilijk is. Hierdoor is het mogelijk om ergens terug op te vallen wanneer er een financiƫle tegenvaller is. Stel je eens voor dat de wasmachine kapotgaat en er een nieuwe gekocht moet worden. Heb je dan nog wel genoeg geld op je spaarrekening om een nieuwe te kopen zonder in de problemen te komen?

Sparen zelf is vrij gemakkelijk. Je boekt geld over naar je spaarrekening om het daar vervolgens te laten staan. Hier ontvang je spaarrente over waardoor het loont om geld op je spaarrekening te hebben. Helaas is de spaarrente momenteel zo laag dat er veel gekeken wordt naar alternatieven voor sparen. Welke alternatieven er precies zijn en wat de voor- en nadelen hiervan zijn, leggen we hieronder uit.

Extra aflossen op je hypotheek

Wanneer je hypotheekrente hoger is dan de hoogte van de rente die je ontvangt op je spaargeld, kan het handig zijn om extra af te lossen op je hypotheek. Door hier extra op af te lossen, ontvang je meer voor je woning wanneer je deze besluit te verkopen. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat je hier dus pas profijt van hebt wanneer je deze verkoopt. Indirect heb je er wel profijt van omdat je maandlasten omlaaggaan maar het bedrag komt dus pas volledig beschikbaar wanneer je tot verkoop overgaat. Pas op dat moment kan je ervoor kiezen om extra afgeloste bedrag opzij te zetten of ergens in te investeren.

Investeren in fysieke edelmetalen

Een ander alternatief voor sparen is door te investeren in fysieke edelmetalen. Investeren als alternatief voor sparen is iets wat steeds vaker voorkomt door de lage spaarrentes. Hierin maakt iedereen zijn eigen keuze waarin die investeert maar tegenwoordig wordt er veel naar edelmetalen gekeken als alternatief voor de spaarrekening. Doordat de waarde van edelmetalen over de laatste jaren flink is gestegen, wordt hier vaak meer mee verdient dan geld op de spaarrekening staan. Wil je ook starten met het investeren in edelmetalen? Bekijk voordat je begint dan altijd de actuele goudprijs. Zo heb je meer duidelijkheid of het een goed moment is om in te stappen.

Investeren in kunst en antiek

Nog een alternatief is investeren in antiek of kunst. Dit ook met de achterliggende gedachte dat dit meer waard wordt waardoor het uiteindelijk tegen een meerwaarde verkocht kan worden. Als dit lukt wordt er winst gemaakt wat uiteindelijk meer waard kan zijn dan hetzelfde bedrag een periode op een spaarrekening zetten. Toch kan investeren in antiek of kunst lastig zijn omdat enorm veel opties en mogelijkheden zijn. Ook zijn prijzen lastig te bepalen als je geen expert bent of hier veel vanaf weet. Investeren in kunst of antiek is iets wat daardoor vooral door liefhebbers wordt gedaan.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *