Wat zijn de werkzaamheden van een assistent controller?

Als je aan het werk wil als in de financiën, of dat al bent, kan het zomaar zijn dat je nadenkt over de functie assistent controller. Zeker als je nog aan het begin staat van je carrière is dit een goed punt om van start te gaan. Als assistent van de controller krijg je al aardig wat verantwoordelijkheid voor een beginner, en leer je de kneepjes van het vak. Een ander voordeel is dat bijna elk bedrijf wel een (assistent) controller in dienst heeft. Plek genoeg voor jou dus!

Welke taken krijg je toebedeeld?

Het is dan natuurlijk wel goed om te weten wat voor taken je daadwerkelijk gaat doen als je aan de slag gaan als assistent controller. Zoals we al hadden aangegeven is de controller van een bedrijf bezig met het bieden van ondersteuning voor het management bij het bijhouden van de financiële administratie. Managers zijn natuurlijk niet per se financiële wonderen, dus daar komt een controller bij kijken. Als assistent controller sta je logischerwijs de controller bij tijdens het uitvoeren van zijn of haar taken.

Wat dit concreet betekent is dat je bezig zal zijn met het maken en controleren van allerlei verschillende financiële documenten. Facturen, jaarrekeningen, de balans van het bedrijf, budgetten voor investeringen en ga zo maar door. Er zijn tal van belangrijke documenten en verslagen die regelmatig opnieuw gemaakt moeten worden. De managers willen op de hoogte blijven van de financiële status van het bedrijf. Een assistent controller vacature zal dus inhouden dat jij nauw samenwerkt met de controller zodat jij genoeg leert van hoe alles werkt. Dan wordt het hopelijk mogelijk dat jij na een aantal jaar kunt promoveren tot controller.

Vooropleiding en competenties assistent controller

En wat moet je dan allemaal kunnen als assistent controller? Als we naar de vacatures kijken die openstaan, valt op dat je zowel met een mbo als hbo-diploma kunt solliciteren. Wel moeten deze diploma’s natuurlijk een achtergrond hebben in de financiële wereld. Met een goed hbo-diploma is het soms ook al mogelijk om in een keer controller te worden, dus mbo is vaak toepasselijker. Er wordt vaak wel niveau 4 gevraagd.

Het is in ieder geval erg belangrijk dat je goed bent in communicatie. De controller is constant in gesprek met de financiële medewerkers en het management, zodat alle juiste informatie doorkomt. Ook moet je natuurlijk wiskundig sterk zijn en moeten cijfers je niet zenuwachtig maken. Als je als assistent controller goed functioneert binnen een bedrijf, kan het zomaar zijn dat je na een aantal jaren door zal groeien tot controller. Dat is natuurlijk een aardige stap, want dan zal je veel verantwoordelijkheden hebben. Daarom is assistent controller een goede plek om te beginnen aan je financiële carrière. Je zal veel leren, hebt een prima startsalaris en na verloop van tijd ligt de wereld aan je voeten!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *