Waarom beleggen in aandelen?

Beleggen in aandelen is voor veel mensen interessant. Het is de meest bekende vorm van beleggen, en het is een goede manier voor het opbouwen van kapitaal.

Aandelen in het kort.

Wanneer men een aandeel koopt, dan koop je als het ware een stukje van een bedrijf. Op dit moment ben je deels eigenaar van het bedrijf. Dit omdat je het bedrijf vermogen verschaft. In ruil hiervoor heb je rechten binnen de onderneming. Wanneer je een aandeel bezit heb je bij ondernemingen een stem over eventuele beslissingen, en in ruil voor het verschafte vermogen krijg je op maandelijkse basis dividend uitgekeerd. Op deze manier maakt men winst op de aandelen. Maar niet enkel op deze manier kun je winst maken op aandelen, je kunt ook winst maken door middel van koerswinst bij verkoop.

Aandelen ING.

Laten we de ING bank even als voorbeeld gebruiken. De ING bank is een van de meest populaire beleggingsfaciliteiten van Nederland. Het is een bank met een sterke positie, zowel nationaal als internationaal. De aandelen zijn sinds 2015 flink in waarde gestegen, de ING heeft een redelijke winstmarge en is een groot bedrijf. Alles wijst niet enkel op een groot bedrijf, maar ook vooral op een sterk bedrijf. Wanneer ING het goed doet en de omstandigheden rond ING gunstiger worden, dan zullen andere beleggers sneller tot het kopen van aandelen ING zijn aangetrokken. Er is dus meer vraag naar deze aandelen wegens gunstige omstandigheden en daardoor kan er koerswinst worden gemaakt bij verkoop van aandelen.

Brokers.

Wanneer men zelf wilt gaan beleggen, dan heeft men een broker nodig. Brokers zijn als het ware platformen waar tussenpersonen aan het werk worden gezet om de handel in aandelen te faciliteren. Zij handelen de koop en de verkoop in aandelen af.

Brokers zijn over het algemeen voordelig. Ze zijn namelijk gespecialiseerd in het handelen van effecten en daarmee zijn ze bekwaam en servicegericht. Een broker is echter niet gratis, er zitten dus kosten aan verbonden. Hiermee kan het goed zijn brokers te vergelijken.

Wanneer je een broker gaat vergelijken dan draait het uiteraard niet enkel om de kosten uiteraard. Dit zal wel een sleutelfactor zijn, maar het is niet het enige dat telt. De interface en de service zijn uiteraard ook van groot belang. Is de interface van het platform gebruiksvriendelijk? Is het platform toegankelijk en makkelijk in gebruik. Dit is vooral voor beginnende beleggers heel belangrijk. Het gaat er uiteraard ook om of er goede service wordt verleend. Staan ze bij het platform altijd klaar om je te hulp te schieten, ook als je een probleem hebt wat lastiger op te lossen is. Is men dan altijd bereid om samen met jou naar een oplossing te zoeken?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *