Executiewaarde hypotheek
De executiewaarde is niet alleen een nogal eng woord, het is ook nog eens belangrijk om te weten wat de executiewaarde is voor je hypotheek. Het bepaalt namelijk voor een groot gedeelte hoeveel je kunt lenen.
Een bank vraagt van jou, voor je een hypotheek kunt afsluiten, wat de executiewaarde is van het onderpand. Dit moet worden vastgesteld in een taxatierapport. Over het algemeen wordt de executiewaarde vastgesteld op +/- 80% van de verkoopwaarde van een woning.
Bij uitzondering wordt nog wel 90% aangehouden, maar dit is relatief zeldzaam. Een taxateur stelt de executiewaarde vast voor een geldverstrekker. De regels worden steeds strenger voor taxateurs, omdat de executiewaarde een idee zou moeten geven van wat een huis opbrengt als het gedwongen verkocht moet worden.
De bank wil natuurlijk niet al teveel geld verliezen wanneer een klant niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Als dit het geval is kan het zijn dat een huis geveild moet worden, met alle bijbehorende kosten. Vaak levert een veiling nog minder op dan de executiewaarde, waardoor de bank dus geld verliest op de verstrekte hypotheek. Het verband tussen hypotheek en executiewaarde is dus met name belangrijk voor het geval dat er iets mis gaat met betalen. De bank wil zijn verlies zo klein mogelijk houden.
In sommige landen kun je een hypotheek nemen voor maximaal de executiewaarde en moet je dus met een flink bedrag aan eigen geld over de brug komen. In Amerika heet dit bijvoorbeeld een ‘down-payment’. Hoewel het daar ook gebruikelijker wordt om een hypotheek voor meer dan de executiewaarde te verstrekken. In Nederland is het gebruikelijk om tot 125% van de executiewaarde te lenen. Er zijn mogelijkheden voor hogere hypotheken dan dat percentage van de executiewaarde.
Dit betekent wel dat een hogere lening ook andere hypotheek voorwaarde betekent. Meestal uit zich dit in een hogere hypotheekrente. Soms zijn de acceptatie-eisen ook strenger en is het niet mogelijk om met een BKR codering te lenen. Naarmate je verder boven die 125% van de executiewaarde uitkomt zijn er ook steeds minder banken die een hypotheek willen verstrekken. Het risico wordt voor hen namelijk ook steeds groter naarmate ze verder van de executiewaarde afwijken. Hoe dichter ze met hun hypotheek bij de executiewaarde blijven, hoe liever het hen is.