Wat houdt een WOZ krediet precies in?

In principe is een WOZ krediet niet veel anders dan een doorlopend krediet. Het is een leenvorm waarbij een maximaal te lenen bedrag wordt afgesproken en tot die limiet kan de kredietnemer onbeperkt geld opnemen. Er wordt alleen betaald voor het geld dat ook daadwerkelijk is opgenomen, niet voor het maximaal te lenen bedrag.

Wat is dan het grote verschil?

FinanciënHet onderpand. Bij een WOZ krediet gebruikt de kredietnemer het eigen huis als onderpand. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar in principe betekent dit dat het eigen huis als een soort garantie wordt gebruikt voor de kredietverstrekker.

Mocht de kredietnemer in de problemen komen en de lening niet meer af kunnen betalen dan kan de kredietverstrekker beslag leggen op het huis en op deze manier alsnog aan het uitgeleende geld komen. Het risico voor de kredietverstrekker wordt hiermee sterk verminderd waardoor een WOZ krediet vaak veel goedkoper is dan een regulier doorlopend krediet.

Helaas kan iemand met een huurhuis geen gebruik maken van deze constructie. Het huis is dan niet in eigen bezit en kan dan dus niet als onderpand gebruikt worden.

Waarom zou ik een WOZ krediet afsluiten?

Een WOZ krediet kan om dezelfde redenen worden afgesloten als een regulier doorlopend krediet. Wanneer iemand een verbouwing gaat doen of bijvoorbeeld een tuin aan wil leggen is het van tevoren vaak niet precies bekend wat dit allemaal gaat kosten. Door een persoonlijke lening af te sluiten wordt er al snel teveel of te weinig geleend, waar natuurlijk niemand op zit te wachten. Er wordt teveel geleend als het uiteindelijk benodigde bedrag lager uitvalt.

Dit is ten nadele van de kredietnemer want de rente dient wel over het volledige bedrag te worden betaald. Ook wanneer er te weinig wordt geleend zal de kredietnemer uiteindelijk duurder uit zijn, omdat er nog een nieuwe lening nodig is en twee leningen zijn over het algemeen duurder dan één. Met een WOZ krediet kan de kredietnemer precies zoveel geld opnemen als nodig is en daarover de verschuldigde rente betalen.

In tegenstelling tot bij een regulier doorlopend krediet is dit niet veel hoger dan bij een persoonlijke lening, omdat de kredietverstrekker het huis als onderpand heeft en daardoor minder risico loopt.

Maandlasten van WOZ krediet

Met een WOZ krediet kunnen de maandlasten in grote mate zelf worden bepaald. Uiteraard dient er rente te worden betaald over het opgenomen bedrag, maar er dient ook vanaf het begin maandelijks te worden afgelost. Wanneer iemand extra wil aflossen is dit bij een WOZ krediet boetevrij mogelijk, dit in tegenstelling tot bij een persoonlijke lening.

Daarnaast is het ook mogelijk eerder afgeloste bedragen weer opnieuw op te nemen, zolang er maar maandelijks een bepaald bedrag wordt afgelost. De kredietverstrekker heeft hier nog minder problemen mee dan bij een regulier doorlopend krediet gezien het onderpand en de extra garantie voor de kredietverstrekker dat het geld uiteindelijk terug zal komen.

De extra opnamen zullen de looptijd van de lening verlengen waardoor de uiteindelijke kosten hiervan voor de kredietnemer zullen oplopen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *